Vitamine C (ascorbinezuur) speelt een belangrijke rol in het menselijke lichaam. Vitamine C is oplosbaar in water. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap), blijft vitamine C relatief goed intact, het koken of verhitten van levensmiddelen met vitamine C moet niet te lang gebeuren omdat vitamine C daar gevoelig voor is (net als voor zonlicht).
Vitamine C is belangrijk voor:
Vitamine C komt voor in fruit (citrusvruchten) en verse groenten.
Een tekort aan vitamine C leidt vaak tot een ruwe huid. Een ernstig tekort aan vitamine C veroorzaakt inwendige bloedingen, stijve ledematen en bloedend tandvlees. Dit wordt ook wel 'scheurbuik' genoemd.
Alcoholisten en oudere mensen die weinig gevarieerd eten, lopen een verhoogd risico op een vitamine C-tekort.
Aangezien het lichaam niet automatisch vitamine C aanmaakt moet een mens vitamine C binnenkrijgen via voeding. Volwassen hebben circa 70 milligram vitamine C per dag nodig. Dit kan gehaald worden uit groente, fruit en aardappelen. Een tekort aan vitamine C wordt in de meeste gevallen dan ook veroorzaakt door een ongezond eetpatroon waarbij te weinig vitamine C wordt geconsumeerd.
Zware alcoholdrinkers en/of alcoholisten hebben een grotere kans op het ontstaan van een vitamine C gebrek.
Symptomen van scheurbuik zijn:
Het tekort aan vitamine C kan worden verholpen door meer vitamine C tot je te nemen. Dit kan met behulp van vitaminesupplementen en uiteraard met behulp van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zoals met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien.